Tips wanneer je te weinig melk kunt kolven

Tips wanneer je te weinig melk kunt kolven

Wat te doen wanneer je te weinig moedermelk kunt kolven? Tips voor extra moedermelk als je weinig moedermelkopbrengst hebt.

Spoiler: Dutjes doen is absoluut aangeraden en zeker geen bakerpraatje. *Laat baby in de ochtend drinken en kolf nog na wanneer baby de borsten niet heeft leeggedronken of *Kolf de borsten eerst en leg dan pas jouw baby aan de borst. Lees vooral méér!

TIPS WANNEER JE TE WEINIG MOEDERMELK KUNT KOLVEN

 

Je had het al je hoofd bedacht. Borstvoeding geven aan jouw kindje loopt zo goed dat je er ook wel mee door wilt gaan als je weer aan het werk gaat. De koelkast en viezer moeten dus gevuld worden met een moedermelk voorraadje.

 

Je gaat aan de slag met de borstkolf.

 

Van je vriendinnen hoorde je al dat je misschien eerst wat moet oefenen met kolven en moet wennen aan het kolven zelf. Uiteindelijk blijkt de opbrengst een teleurstelling. De melk die je kolfde is niet voldoende om jouw baby mee te voeden wanneer je niet bij jouw kindje kunt zijn.

 

Wat moet je doen als je te weinig melk kunt kolven? Zijn er tips om extra moedermelk te kolven?

 

Borstvoeding geven aan een baby en kolven zijn 2 verschillende dingen en jouw lichaam weet dat.

Als een baby aan de borst drinkt dan doet die drie dingen:

 

  1. Baby zuigt de borst aan met de mond om op zn plaats te blijven.
  2. Baby rolt en masseert de overgang van de tepel naar het tepelhof met de tong om de melkstroom te stimuleren en aan de gang te houden.
  3. Baby beweegt de onderkaak naar beneden om een onderdruk te creëren en melk te laten stromen.

Het is dus belangrijk dat jouw kolf die drie dingen goed na kan doen alsof er een baby aan de borst drinkt.

 

STAPPENPLAN ALS JE TE WEINIG MOEDERMELK KOLFT:

 

1. Ontspanning zorgt voor een goede Toeschietreflex.

 

Het hormoon oxytocine laat je melk stromen. Een toeschietreflex (TSR) is een voorwaarde om te kunnen kolven. Oxytocine wordt aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen.

Als je stress of irritatie ervaart dan maakt ons lichaam adrenaline. Adrenaline is het tegenovergestelde van oxytocine en gebruikt dezelfde ontvangertjes in het lichaam. Waar adrenaline zit, kan geen oxytocine zitten.

Kijk een video van je kindje, ruikt aan kleding van jouw kindje.

Kijk grappige filmpjes op youtube of socials.

Zorg voor een goed passende kolf.

 

2. Warmte laat jouw melk stromen.

 

Wist je dat je 10ml meer kunt kolven als je de tepelwarmte één graad hoger brengt? Verwarm de tepel en borst voordat je gaat kolven. Je kunt dat doen met een kersenpitkussentje, een warm, vochtig kompres of bijvoorbeeld met een heroplaadbaar handverwarmertje die je in de zijkant van jouw BH steekt.

 

temperatuur borst kolven

 

3. Check de maat van jouw borstschild.

Iedere moeder is anders gebouwd. One size fits all gaat niet op bij borstschilden. Aangezien je vacuüm moet opbouwen is het belangrijk dat het schild de borst goed omsluit en dat de tepel mooi in de tunnel past. Wanneer het niet past, is er onvoldoende stimulatie op de overgang van tepel naar tepelhof en kan het de melkstroom niet op gang houden. Ga naar de pagina: Welke Maat Schild om te lezen hoe je een tepelmaat opneemt en de juiste maat schild gebruikt.

 

Het kan dus zijn dat je aan de ene borst een andere maat nodig hebt dan aan de andere. Je hebt ook niet twee dezelfde grootte handen of voeten.

 

4. Krijg je een toeschietreflex als je de kolf gebruikt?

Als je geen toeschietreflex krijgt of moeilijk op gang kunt houden dan is het moeilijk voor een kolf om melk te verwijderen. Het kunnen legen van de borst(en), valt of staat met een aanwezige melkstroom.

 

Borstkolven hebben meestal verschillende programma’s die je kunt inzetten om de melkstroom te stimuleren en aan de gang te houden:

-stimulatie,

-kolven,

- of een-combinatieprogramma van stimuleren en kolven.

 

Vaak schakelt het stimulatieprogramma automatisch over naar afkolven na een aantal minuten. Lees hier meer over je Toeschietreflex.

 

HERKEN JE JEZELF IN DE GRIJZE LIJNEN?

 

soorten toeschietreflex

 

Begin met het stimuleren van de melkstroom.

Gebruik de hoogst comfortabele kracht/vacuüm. Niet comfortabel? Ga een standje lager.

Als de melk begint te stomen schakel je over naar de afkolfmodus. Hier kies je weer het hoogst comfortabele vacuüm/kracht.

Niet comfortabel? Ga een standje lager.

Zodra de melk gaat stromen, schakel je over naar de afkolfmodus en wacht je NIET totdat die automatisch gaat. Schakel metéén over om van de TSR gebruik te maken.

Als de borst leger raakt, is het handig om het combinatieprogramma te gebruiken. Je hoeft dan niet zelf tussen stimulatie en afkolfmodus te wisselen. Jouw baby zal ook een aantal keer stimuleren voordat die een slok kan nemen zodra de borst leger raakt.

 

Gebruik het combinatieprogramma.

 

 

Lijkt het alsof de motor niet voldoende kracht heeft? Dat zal veroorzaakt worden door een aantal dingen:

 

  1. Als de kolfschilden niet passend zijn dan ERVAAR je de kracht van de motor anders dan dat die ingesteld is. De kolfmotor doet wel wat die moet doen maar de kolfschilden moeten aangepast worden om een goed vacuüm te halen. Controleer de tepelmaat.
  2. De kolfset is stuk of versleten. Er kan ergens een luchtlek zijn ontstaan omdat de onderdelen (ventiel of diafragma) zijn versleten door veelvuldig gebruik.
  3. De kolfmotor is versleten.
  4. Sommige kolven hebben een goed vacuüm als je ze enkelzijdig gebruikt. Wanneer je dezelfde kolf dubbelzijdig gaat gebruiken, zal die het vacuüm over twee kolfsets verdelen. Logischerwijs valt het vacuüm dan ook naar beneden. Misschien is het vacuüm/kracht dan net niet voldoende om jouw melkstroom op gang te houden.

 

Je kunt bij MoM&e jouw kolf en kolfsets laten doormeten om te zien of die nog voldoende kracht behalen (klik).

 

MELKPRODUCTIE EN FYSIOLOGIE

Als je net bevallen bent, is er een overvloed aan hormonen die de melkproductie aansturen:

-Jouw lichaam weet nog niet hoeveel kindjes je hebt gekregen en past zich naar verloop van tijd aan de behoefte van de baby aan.

-In de komende maanden dalen de hormoonspiegels en heb je geen ‘Free Ride’ meer; baby stuurt jouw melkproductie aan.

 

De eerste periode na de bevalling had je melk in overvloed en dat lijkt nu niet meer zo te zijn. De borst maakt nu alleen nog melk aan die er ook uit gehaald wordt.

-Hoe leger de baby of kolf de borsten leeg maakt, des te meer melk je weer terug aanmaakt.

 

-Let op: sommige moeders merken aan hun melkstroom of toeschietreflex dat ze een eisprong hebben of dat ze menstruatie moeten gaan krijgen. De melkstroom kan tijdelijk een stuk trager zijn. Dit kan opgelost worden door te CLUSTERVOEDEN OF POWER PUMPING & EEN SUPPLEMENT VAN CALCIUM EN MAGNESIUM (klik)

 

Om je TOESCHIETREFELX TE BEVORDEREN (klik) kan je aan jouw huisarts vragen of je een oxytocine neusspray mag gebruiken (alleen op recept verkrijgbaar).

 

Wat kan je doen om jouw melkvoorraad extra aan te vullen wanneer het lijkt dat je de melkproductie niet kunt opvoeren en je te weinig kolft?

Hieronder nog een aantal tips voor wat extra moedermelk.

 

*Neem voldoende rust en slaap. Na een slaapperiode is het prolactine gehalte in jouw lichaam hoger en zal er ook meer melk zijn. Dutjes doen is absoluut aangeraden en zeker geen bakerpraatje.

 

*Laat baby in de ochtend drinken en kolf na als baby de borsten niet heeft leeggedronken.

 

*Kolf de borsten éérst en leg dan pas jouw baby aan de borst. Omdat baby een andere techniek gebruikt dan een kolf zal het kindje zeker nog melk drinken. Als baby niet meer voldoende kan drinken dan ga je wisselvoeden (in plaats van 2 borsten biedt je er 4 aan).

 

*Geef baby een borst en kolf de andere tegelijkertijd. Na het kolven leg je baby aan de gekolfde borst (en weer terug aan de eerste als die niet voldoende tevreden is).

 

*Als je kolft, gebruik dan ook borstcompressie om de borsten goed te legen. Begin dubbelzijdig te kolven en aan het einde van de kolfsessie ga je enkelzijdig met compressie verder.

 

*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik).

 

*Kolf de borsten nog na met de hand als je een elektrische kolf hebt gebruikt. Vaak kan je met de MARMET TECHNIEK (klik) nog 20 cc nakolven. Check vooral de VIDEO'S VAN STANFORD UNIVERSITY (klik).

 

*Gebruik bij elke voeding die je live aan de borst geeft een SILICONE LEKSCHAAL | BORSTKOLF (klik). De melk die je opvangt, kan je gebruiken als aanvulling op de melkvoorraad die je al hebt en het lichaam krijgt een signaal dat er méér melk nodig is.

 

 

 

Sommige moeders gebruiken KRUIDENMENGSELS OM HUN MELKPRODUCTIE TE ONDERSTEUNEN (klik). Je kunt deze als thee of als capsule gebruiken. Kruidencapsules zijn hoger gedoseerd dan thee. Als je thee gebruikt, heb je wel kans dat je daar erg veel van moet drinken om effectiviteit te merken.

 

Mocht je nog steeds melk te kort komen dan mag je natuurlijk altijd jouw moedermelk aanvullen en/of mengen met DONORMELK (klik) of kunstvoeding.

 

Succes!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »