Tips wanneer je te weinig melk kunt kolven

Tips wanneer je te weinig melk kunt kolven

Wat te doen wanneer je te weinig moedermelk kunt kolven? Tips voor extra moedermelk als je weinig opbrengst hebt.

Je had het al je hoofd bedacht. Borstvoeding geven aan jouw kindje loopt zo voorspoedig dat je er ook wel mee door wilt gaan als je weer aan het werk gaat. De koelkast en viezer moet dus gevuld worden met een moedermelk voorraadje.

Tips wanneer je te weinig melk kunt kolven

 

Je had het al je hoofd bedacht. Borstvoeding geven aan jouw kindje loopt zo voorspoedig dat je er ook wel mee door wilt gaan als je weer aan het werk gaat. De koelkast en viezer moet dus gevuld worden met een moedermelk voorraadje.

Je gaat aan de slag met de borstkolf. Van je vriendinnen hoorde je al dat je misschien eerst wat moet oefenen met kolven en moet wennen aan het kolven zelf. Wanneer je kolft maak je niet direct een associatie met het voeden van jouw baby. Uiteindelijk blijkt de opbrengst een teleurstelling. De melk die je kolfde is niet voldoende om jouw baby mee te voeden wanneer je niet bij jouw kindje kunt zijn. Wat moet je doen als je te weinig melk kunt kolven? Zijn er tips om extra moedermelk te kolven?

 

Het eerste wat je moet doen is zien of jouw kolf wel de JUISTE MAAT BORSTSCHILD (klik) heeft. Iedere moeder is anders gebouwd. One size fits all gaat niet op bij harde, plastic borstschilden. Aangezien je vacuüm moet opbouwen is het belangrijk dat het schild de borst goed omsluit en dat de tepel mooi in de tunnel past. Wanneer het niet past, zul je te weinig melk kolven.

 

Krijg je een TOESCHIETREFLEX (klik) wanneer je de kolf gebruikt? Wanneer je geen toeschietreflex krijgt dan is het moeilijk voor de kolf om melk te verwijderen. Kunnen kolven, valt of staat met een aanwezige melkstroom. Check de PASVORM VAN JOUW BORSTSCHILDEN (klik), kijk de kolfset na of die nergens lucht lekt (kapotte onderdelen) of dat de motor van de kolf wel voldoende kracht heeft. Wanneer je jouw tepel niet op en neer ziet bewegen in de tunnel van het borstschild dat moet dat veroorzaakt worden door een van bovenstaande dingen.

 

Lijkt het alsof de motor niet voldoende kracht heeft? Dat kan veroorzaakt worden door 2 dingen:

 

  1. De motor is stuk of versleten. LAAT JOUW KOLF EN KOLFSETS DOORMETEN (klik).
  2. De fabrieksinstellingen of opbouw van de kolf en kolfsets is zodanig dat er maar een bepaald vacuüm opgebouwd kan worden. Sommige kolven hebben een goed vacuüm wanneer je ze enkelzijdig gebruikt. Wanneer je dezelfde kolf dubbelzijdig gaat gebruiken, zal die het vacuüm over twee kolfsets verdelen. Logischerwijs is het vacuüm dan ook een stuk minder. Misschien net niet voldoende om jouw melkstroom op gang te houden.

 

Wanneer je net bevallen bent, is er een overvloed aan hormonen die de melkproductie aansturen.

  • Jouw lichaam weet nog niet hoeveel kindjes je hebt gekregen en zal zich moeten aanpassen aan de behoefte van de baby.

Na verloop van tijd dalen de hormoonspiegels en heb je geen ‘Free Ride’ meer.

De eerste periode na de bevalling had je melk in overvloed en dat lijkt nu niet meer zo te zijn. De borst maakt nu alleen nog melk aan die er ook uit gehaald werd.

-Hoe leger de baby of kolf de borsten leeg maakt, des te meer melk je weer terug aanmaakt.

-Let op: sommige moeders merken aan hun melkstroom of toeschietreflex of zij een eisprong hebben of dat ze menstruatie moeten krijgen. De melkopbrengst kan tijdelijk verminderd zijn. Dit kan opgelost worden door te CLUSTERVOEDEN OF POWER PUMPING & EEN SUPPLEMENT VAN CALCIUM EN MAGNESIUM (klik)

 

Om je TOESCHIETREFELX TE BEVORDEREN (klik) kan je aan jouw huisarts vragen of je een oxytocine neusspray mag gebruiken (alleen op recept verkrijgbaar).

 

Wat kan je doen om jouw melkvoorraad extra aan te vullen wanneer het lijkt dat je de melkproductie niet kunt opvoeren en je te weinig kolft?

Hieronder een aantal tips voor wat extra moedermelk.

 

*Neem voldoende rust en slaap. Na een slaapperiode is het prolactine gehalte in jouw lichaam hoger en zal er ook meer melk zijn. Dutjes doen is absoluut aangeraden en zeker geen bakerpraatje.

 

*Laat baby in de ochtend drinken en kolf nog na wanneer baby de borsten niet heeft leeggedronken.

 

*Kolf de borsten eerst en leg dan pas jouw baby aan de borst. Omdat baby een andere techniek gebruikt dan een kolf zal het kindje zeker nog melk drinken. Als baby niet meer voldoende kan drinken dan ga je wisselvoeden (in plaats van 2 borsten biedt je er 4 aan).

 

*Geef baby een borst en kolf de andere tegelijkertijd. Na het kolven leg je baby aan de gekolfde borst (en weer terug aan de eerste als die niet voldoende tevreden is).

 

*Wanneer je kolft, gebruik dan ook borstcompressie om de borsten goed te legen. Begin dubbelzijdig te kolven en aan het einde van de kolfsessie ga je enkelzijdig met compressie verder.

 

*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik).

 

*Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt. Vaak kan je met de MARMET TECHNIEK (klik) nog 20 cc nakolven. Check vooral de VIDEO'S VAN STANFORD UNIVERSITY (klik).

 

*Gebruik bij elke voeding die je live aan de borst geeft een SILICONE LEKSCHAAL | BORSTKOLF (klik). De melk die je opvangt, kan je gebruiken als aanvulling op de melkvoorraad die je al hebt en het lichaam krijgt een signaal dat er méér melk nodig is.

 

 

 

Sommige moeders gebruiken KRUIDENMENGSELS OM HUN MELKPRODUCTIE TE ONDERSTEUNEN (klik). Je kunt deze als thee of als capsule gebruiken. Kruidencapsules zijn hoger gedoseerd dan thee. Wanneer je thee gebruikt, heb je kans dat je daar erg veel van moet drinken.

 

Mocht je nog steeds melk te kort komen dan mag je natuurlijk altijd jouw moedermelk aanvullen en/of mengen met DONORMELK (klik) of kunstvoeding.

 

Succes!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »