Invriezen moedermelk

Gekolfde moedermelk kan je het best invriezen in daarvoor bestemde materialen. Gebruik het liefst afsluitbare flesjes van glas of hard plastic zonder bisfenol A (BPA). Het voordeel van het invriezen van moedermelk in dezelfde fles als waarin het gekolfd is, is dat je deze fles ook kan gebruiken voor het verwarmen en daarna om te voeden. Besmetting met handbacterien is op die manier minimaal.

Moedermelk bewaarmaterialen worden voor gebruik gereinigd in een vaatwasser of afgewassen met een warm sopje, grondig afgespoeld en te drogen gezet of eventueel gesteriliseerd. Vul de bakjes of flesjes niet helemaal tot aan de rand met moedermelk maar laat wat ruimte voor het uitzetten tijdens het invriezen.

Opslag van moedermelk in huishoudelijk plastic zakjes is minder veilig, omdat zakjes sneller lekken en sommige soorten plastic kunnen reageren met bestanddelen van de melk. Gebruik alleen stevige plastic zakjes die speciaal ontworpen zijn voor de opslag van moedermelk. Druk de lucht uit het zakje en laat wat ruimte voor het uitzetten van de melk tijdens het invriezen. Plaats de zakjes in een bakje achterin de vriezer, omdat daar de temperatuur het laagst en het meest constant is.

Vers afgekolfde moedermelk kan toegevoegd worden aan een portie al ingevroren melk, mits het eerst 30-60 minuten in de koelkast is gekoeld én als de hoeveelheid die wordt toegevoegd niet groter is dan de reeds ingevroren melk.

Zorg dat je de melk die je bewaard ook een datum geeft. De oudste melk gebruik je als eerste.

Bewaar de melk bij voorkeur in kleine porties zodat je geen melk verspild.

Afgekolfde moedermelk, en zeker ontdooide moedermelk, kan wat vreemd, zepig of ranzig ruiken en smaken. Dit is normaal en betekent niet dat het bedorven is. Je kunt deze melk pasteuriseren en zien of de geur hierdoor verdwijnt.

Bron: LLL

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »