Elastische Tepels

Elastische Tepels

Wat zijn elastische tepels en moet je daar iets aan doen?
Het is normaal dat de tepels van borstvoedende (of kolvende) moeders kunnen uitrekken. De baby moet de tepel immers aan kunnen happen en richting het verhemelte trekken om een zuigreflex op te wekken.
Sommige vrouwen hebben tepels die zich flink uitrekken tijdens het kolven; zo ver dat kolven pijnlijk is of dat ze weinig melk kunnen afkolven.

Wat zijn elastische tepels en moet je daar iets aan doen?

Het is normaal dat het weefsel van tepel en tepelhof van borstvoedende (of kolvende) moeders kunnen uitrekken. De baby moet de tepel en tepelhof immers aan kunnen happen; de mond moet met borstweefsel gevuld worden en tepel en tepelhof richting het verhemelte trekken om een zuigreflex op te wekken. De mond van baby zit lekker vol met 'borst'.

Hieronder zie een video hoe de tepel te krap in een babymond aangelegd wordt en vervolgens hoe de tepel op de juiste manier de mondholte vult. Je ziet dan ook hoe ver de tepel en tepelhof normaliter uit kunnen rekken.

 

 

Sommige vrouwen hebben elastische tepels die zich flink uitrekken tijdens het kolven; zo ver dat de tepels zich uitrekken tot het einde van de tunnel van het borstschild.

Wanneer dit gebeurt, wordt er te veel tepelhof in de tunnel getrokken, waardoor melkkanaaltjes worden samengedrukt en de melkstroom wordt verminderd. Het kan ook zijn dat je zelfs met de tepel tegen het einde van de tunnel aanbotst wat pijnlijk kan zijn en/of blokkeert.

Soms kan dit worden opgelost met een andere maat borstschild maar niet altijd heeft het een verbeterend effect. Hoe groter de tunnel des te meer tepelhof in de tunnel schuift en de tepel vergroot raakt. Een kleiner of groter schild maakt dan geen verschil.

 

Elastische tepel in borstschild

 

Welke problemen kan je ervaren als je elastische tepels hebt?

Het eerste probleem is dat kolven met elastische tepels erg pijnlijk kan zijn.

Bovendien kunnen elastische tepels ervoor zorgen dat je inefficiënt kolft. Het afkolven van moedermelk kan moeilijk worden omdat het borstschild druk uitoefent op het weefsel van de tepelhof waardoor de melkstroom wordt belemmerd of het uiteinde van de tepel en melkuitgangen geblokkeerd worden.

 

Wat kan je doen als je elastische tepels hebt?

Je wilt in elk geval ervoor zorgen dat de tepel en tepelhof niet te ver in de tunnel schuiven.

Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om het kolven minder pijnlijk en efficiënter te maken als je elastische tepels hebt.

 

Siliconen Pumpin’Pals

Silicone Pumpin’Pals zijn borstschilden die anders gevormd zijn dan de meeste andere borstschilden. In plaats van een gehoekte overgang van schild naar tunnel loopt het schild aan één kant taps toe naar de tunnel.

De vorm van het gehoekte schild, samen met het silicone materiaal, helpt te voorkomen dat de tepelhof ver in de tunnel wordt getrokken. Bovendien geeft het een andere belasting op de tepelhof zodat er minder afknelling plaatsvindt.

Let op dat alleen de twee kleinste maten (tot 23mm) van silicone zijn. Maten groter dan 23mm zijn van polypropyleen maar dienen hetzelfde doel. Hier koop je Pumpin'Pals.

 

 

Beaugen Tepelkussens

Een Beaugen tepelkussenskussen is een thermoplastisch inlegstuk wat je in het borstschild legt. Ze zijn bedoeld om een ​​comfortabelere kolfervaring te bieden omdat ze het gevoel van op en neer schuiven in de tunnel dempen. Beaugen tepelkussens kunnen ook helpen als je geen passende maat kleiner dan 21mm vindt of tussen twee maten valt. (Het verkleint de maat van een borstschild met ongeveer 2mm.)

Hier koop je Beaugen tepelkussens.

 

Let op dat Beaugen Tepelkussens verslijten. het aantal keer dat je ze gebruikt en de manier waarop je ze schoonmaakt, heeft effect op de gebruiksduur en comfort.

 

 

3D borstschilden

3D borstschilden zijn geheel silicone schilden die de borst, tepel en tepelhof omsluiten. Vanwege de goede 'omsluiting' trekt er minder weefsel richting de tunnel van het schild. 3D borstschilden zuigen goed aan en omdat de tunnel van het schild ook van silicone is, geven ze druk op de overgang van tepel en tepelhof. Precies dát punt waar jouw kindje druk zet met de tong om melk uit de borsten te drukken. Het 3D schild maakt dus gebruik van 2 functies (vacuum en druk) in plaats van alleen vacuum.

3D schilden zijn beschikbaar van de merken Horigen en Lacteck.

 

 

Horigen schilden zijn alleen te gebruiken bij Horigen borstkolven.

Lacteck maakt Babymotion borstschilden die op redelijk veel merken kolven te gebruiken zijn.

Lacteck is het makkelijkst te gebruiken bij merken borstkolven die een los schild en connector hebben. Je vervangt dan het originele schild met een Babymotion schild. Lacteck Babymotion is zelf in combinatie met Beaugen tepelkussens te gebruiken. Op deze pagina zie je alle Babymotion hacks voor verschillende merken borstkolven.

 

Meer informatie en aankoop van Horigen borstkolven.

 

Meer informatie en aankoop van Babymotion LacTeck borstschilden.

 

Kokosolie

Sommige moeder merken dat wanneer ze borstschilden insmeren met kokosolie ze efficiënter kunnen kolven en minder wrijving voelen bij het oprekken van de tepel.

 

Probeer een andere maat borstschild

Zoals hierboven vermeld, kan het zijn dat je een andere maat borstschild nodig hebt (Het is ook mogelijk dat je voor elke borst verschillende maten nodig hebt).

 

Heb jij een goede 'hack' gevonden? Laat het ons weten zodat we het kunnen delen met andere mama's.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »