Medela PersonalFit Flex borstschild review

Medela PersonalFit Flex borstschild review

Na 50 jaar is Medela tevoorschijn gekomen met een onderzoek wat geresulteerd heeft in de productie van borstschilden die aansluiten op de ‘moderne’ borst. Wat een ‘moderne’ borst ook mag zijn. Borsten en tepels zijn er nu eenmaal in verschillende vormen en maten. Vraag maar aan je vriendje, je man of zelfs je oude vader…

Wij testten Medela personalFit Flex borstschilden uit.

Als werkende moeder ben je wel verplicht te kolven om de melkproductie en borstvoedingsrelatie met je baby te onderhouden. Baby krijgt het liefst moedermelk en zelfs al zou je kunstvoeding als alternatief geven dan schreeuwen de borsten wel om tijdige lediging… té vol is niet comfortabel. Soms leiden té volle borsten zelfs tot genante situaties wanneer je T-shirt eerder door heeft dan jij dat baby honger heeft…

 

Kolven is een noodzakelijk kwaad voor veel moeders maar ja; je doet het met veel liefde voor beeb.

Wat kolven het meest oncomfortabel maakt is inderdaad de maat van je borstschild. Dat moet goed aansluiten om de borst optimaal te legen. Niet alleen omdat een te klein of te groot schild het vacuüm van de pomp beïnvloed maar ook omdat het ongemak en stress veroorzaakt. Iedere borstvoedende moeder weet dat stress en ongemak daarom in minder melk resulteert. Het stresshormoon adrenaline is de tegenhanger van oxytocine wat melk rijkelijk laat stromen. Stress is niet handig.

 

Dus Medela deed onderzoek naar de vorm van de borst van de ‘moderne vrouw’. Wat blijkt? Die borst heeft helemaal geen hoek van 90° maar 105° graden. 

Ehm… 90° / 105° graden? Alsof borstvoeding al niet moeilijk genoeg is. Je dacht: Hup… die baby aan de tiet en gaan. Nou, nee… je moet een hoop dingen leren en nu blijkt dat je ook verstand van wiskunde moet hebben? Komt het eindelijk van pas na al die jaren. Deze lactatiekundige is al 27 jaar van de middelbare school af.

 

‘Een plaatje en tekst zijn geduldig’, zei m'n moeder altijd. Ik kreeg nooit die leuke broek uit de reclamefolder. Eerst maar eens even gaan kijken en passen zei ze dan. Mn oude vadertje biedt uitkomst want die is technisch. ‘Ga naar de werkplaats en pak even een gradenboog… ‘Met 2 ijzeren instrumenten loop ik terug door mijn BorstkolfWinkel terwijl collega Mylusca, die braaf de nieuwe Medela PersonalFit Flex schildjes in de kast zet, me uitlacht. Ik geef het toe; het ziet er ook niet uit! Onder de ene arm een mandje met 9 verschillende merken borstschilden en in de andere hand een setje gereedschap voor lassers.

 

Met veel ‘tamtam’ en een flinke media campagne laat Medela ons nu weten dat jouw borstjes waarschijnlijk een hoek van 105° hebben. De laatste onderzoeken laten zien dat hun nieuwe borstschilden veel comfortabeler zitten en dat ze zorgen voor een 11% hogere melkopbrengst wanneer je kolft. Ze noemen dat Flex technologie. En dát is nu juist het ding; men onderzoekt iets en vergelijkt het met iets anders. In dit geval vergelijken ze hun ‘nieuwe uitvinding’ met hun eigen oude Medela PersonalFit schild. Geen wonder want veel moeders klagen en kiezen tegenwoordig voor schilden die helemaal uit silicone bestaan. Silicone past zichzelf aan de vorm van jouw borsten aan. Waarom zou je ook met minder genoegen nemen als de techniek voorhanden is. Melkkoeien gebruiken betere apparatuur dan de meeste doorsnee werkende moeder.

 

Eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat er ondertussen moeders op kolfconsult zijn geweest bij me die het nieuwe Medela PersonalFit Flex schild vergeleken met hun oude harde Medela schildje en inderdaad véél meer melk kolfden en meer comfort ervoeren (oude spelling is nog het meest gangbaar ;-)

 

Hoe het nu afliep met het ‘meet projectje’ van de borstschilden? Die verschillende hoeken van schildjes naar tunneltjes bestaan al veel langer tussen verschillende merken kolffabrikanten en vandaar ook de voorkeur van moeders voor het ene of het andere merk (vergelijk Medela en Beldico). Zeker sinds de komst van silicone materiaal en geheel silicone schilden is er al een mega vooruitgang te zien voor kolvende moeders (check Horigen en Haakaa).

Op de foto zie je het resultaat van het experimentje met de gradenboog en timmermansoog van mijn oude vader die helemaal niet snapt dat wij vrouwen daar geen verstand van hebben. Dat krijg je toch op school?

 

Openingshoek borstschild

 

Moraal van het verhaal: alle borsten zijn anders van vorm met welke graad dan ook. De beste kolf bestaat niet, de best passende kolfset dan weer wél. Alles voor je kindje ;-) Ga op kolfconsult en pas een schild wat bij jou past zodat je optimaal gebruik maakt van jouw borstkolf (en ja, dat kan ook die Real Bubee van AliExpress zijn).

 

Addertje onder het gras:

Medela PersonalFit FLEX is flexibeler in gebruik maar niet van flexibel materiaal gemaakt; ze zijn nog steeds van hard polypropyleen maar wel met een randje wat lekker aansluit op de borst (zoals Lansinoh schilden) en die aangepaste hoek.

De pasvorm van het schild is flexibel aan te passen door het ovale borstschild om de borst heen te draaien en de perfecte aansluiting te vinden. Het harde plastic van het schild past zichzelf nooit aan naar de vorm van de borst en is dus niet flexibel of van flexibel materiaal gemaakt.

 

Wil je bij ons zelf een kolf komen passen en uittesten? Plan hier je consult in: www.calendly.com/lactatieburo

(Wanneer je aanvullend verzekerd bent dan vergoedt jouw zorgverzekeraar een lactatiekundig ‘kolfconsult’. Kijk dit eerst altijd na.)

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »