Borstvoedingsschelpen: Pijnlijke of kapotte tepels - Tip uit Grootmoeders tijd?

 • Geplaatst op
 • Door Chella Verhoeven LK ibclc
 • 0
Borstvoedingsschelpen: Pijnlijke of kapotte tepels - Tip uit Grootmoeders tijd?

Borst Schelpen (uit de zee zoals de kleine Zeemeermin draagt en niet de plastic of silicone variant) zijn een oud huismiddel uit o.a. Noorwegen en de Faeröer bij pijnlijke tepels variërend van kloofjes tot blaartjes.

Iedereen kent ‘Oma weet raad’ maar zijn sommige ouderwetse huismiddeltjes wel wetenschappelijk te onderbouwen? MoM&e zocht voor je uit of het gebruik van een 'borstvoedingsschelp' een fabel of wetenschappelijk te verklaren is.

Borstvoedingsschelpen uit de zee die je op de tepel- en tepelhof draagt, beschermen de tepel tegen wrijving of het plakken aan ondergoed of kleding. Doordat ze enige druk geven op de tepel stoppen ze het spontane toeschieten van melk (deurbeltechniek) en ook kunnen koude schelpen uit de koeling zwelling en pijn verminderen. Ze geven een verkoelende sensatie die na het voeden aangenaam kan zijn.

 

De grote vraag is of Borst Schelpen ook wetenschappelijk bewezen effectief zijn bij het genezen van wondjes op de tepel en tepelhof?

 

De vorm van een borst ’schelp’ volgt precies de vorm van de borst en zorgt dat kleine beetjes gelekte moedermelk tussen de tepel/tepelhof en de parelmoeren binnenzijde van de schelp blijft liggen. Moedermelk heeft antivirale en antibacteriële genezende eigenschappen die samen met de wateroplosbare deeltjes uit de schelp (in tegenstelling tot een vochtig en broeierig zoogkompres) een rustgevend microklimaat creëert en herstel van kapotte tepels bevordert.

 

Patella vulgata ofwel Gewone Schaalhoren / Puntkokkel- schelpen worden al duizenden jaren gedragen door borstvoedende Noorse, Deense en Zweedse moeders. De schelp komt voor van Noorwegen tot in de Middellandse Zee. Je vindt ze aan de kusten van Groot-Brittannië, Ierland en in Bretagne.

 

Schelpen bestaan uit calciet. Het mineraal calciet bestaat voornamelijk uit het zout calciumcarbonaat in de vorm van aragoniet. Calciumcarbonaat is het belangrijkste bestanddeel van de schelpen van weekdieren. De prachtige parelmoeren binnenzijde van schelpen laat een regenboogspectrum aan kleuren zien. Parelmoer bevat niet alleen calciumcarbonaat maar ook 15-18 aminozuren, meer dan 20 micro-elementen (inclusief Zn, Ca, Mg, P, Fe, enz.), verschillende soorten eiwitten en korte peptiden en enkele andere actieve factoren.

 

Genezing van een wondje verloopt in 4 fasen: hemostase, inflammatie, proliferatie en hermodellering. Het is belangrijk dat deze fasen in de goede volgorde en tijdsperioden verloopt.

 

Gelekte moedermelk zal wateroplosbare elementen van de schelp losweken en wondgenezing ondersteunen.

Om wondgenezing te bevorderen heb je onder andere onderstaande elementen nodig.

Calcium
 • in moedermelk en in schelp
Waterstofperoxide
 • hoge hoeveelheden in moedermelk (vnl colostrum)
Borium
 • in moedermelk
Zink
 • in moedermelk en in schelp
IJzer
 • in moedermelk en in schelp
Koper
 • in moedermelk en in schelp
Magnesium
 • in moedermelk en in schelp
Mangaan
 • in moedermelk en in schelp
Proteïnen
 • in moedermelk en in schelp

 

Bovenstaande elementen bevorderen, volgens wetenschappelijke studies een gezonde collageenproductie, verbeteren de vochtinbrenging van de huidcellen, versnellen het celmetabolisme, verhogen de bloedsomloop en herstellen beschadigde cellen.

 

Het af en aan, met pauzes, dragen van de borstvoedingsschelpen is nodig omdat dat de beschadigde huid afwisselend moet worden blootgesteld aan méér of minder zuurstof, kooldioxide en een schommelende zuurgraad die allemaal bijdragen aan en belangrijk zijn voor het herstel van het weefsel en het doorlopen van de herstelfasen.

 

Belangrijk bij gebruik van Borst Schelpen:

*Zorg ervoor dat er geen scherpe randen zijn voordat je de schelpen gebruikt. Optioneel kunnen ze geschuurd worden met een nagelvijl of een stukje fijn schuurpapier.

*Daarna worden ze 5-10 minuten in water gekookt en afgekoeld. De schelpen zijn nu klaar voor gebruik.

*De tepels worden bevochtigd met een paar druppels moedermelk en vervolgens worden de borstvoedingsschelpen in de beha geplaatst en tussen elke voeding gedragen.

*De schelpen worden tussen de voedingen doorgespoeld onder stromend water.

*De schelpen kunnen ook in de koelkast worden geplaatst om af te koelen als je denkt dat de koude rustgevend werkt.

*'s Nachts mogen de schelpen niet worden gebruikt, de tepels moeten aan de lucht drogen.

*Gebruik de borst schelpen niet wanneer je last hebt van spruw. Candida gedijt goed in zoete moedermelk.

*Kook (steriliseer) de schelpen als je een infectie of open wondjes behandelt.

*Schaf borstvoedingsschelpen pas aan in de 9e maand van de zwangerschap of wanneer je al borstvoeding geeft. De tepelhof kan in de zwangerschap groter worden. De schelpen moeten de tepel bedekken en zoveel mogelijk tepelhof. Borst Schelpen zijn verkrijgbaar in 3 maten: klein (diameter tepelhof tot 5,5cm – medium diameter tepelhof tussen 5,5 en 6,5cm – large diameter tepelhof groter dan 6,5cm)

 

Belangrijk!

 1. Een goede aanhap van baby is een eerste vereiste om pijnlijke tepels te voorkomen. Vraag een lactatiekundige ibclc je te helpen wanneer aanleggen pijnlijk is.
 2. De vochtige omgeving (moedermelk) in borstvoedingsschelpen, die bijdraagt ​​aan een genezende werking van wonden en kloofjes, kan de ontwikkeling van Candida op de tepel veroorzaken. In geval van Candidasymptomen moet het gebruik van schelpen onmiddellijk worden stopgezet en dien je de huisarts te raadplegen.
 3. De elementen in de schelp die bij kunnen dragen aan herstel van de tepels zijn wateroplosbaar. Het gebruik van lanoline of andere vette zalven/crèmes op de tepel en tepelhof kan ervoor zorgen dat de watergedragen elementen niet goed in contact kunnen komen met tepel en tepelhof.

 

Maat borstvoedingsschelpen

 

KLIK om borstvoedingsschelpen in onze winkel te kopen

 

Referenties

 

 1. Trace Elements in the Human Milk; Manuel de Rezende Pinto and Agostinho A. Almeida

Submitted: November 23rd 2017 Reviewed: March 12th 2018 Published: September 5th 2018

DOI: 10.5772/intechopen.76436

https://www.intechopen.com/books/trace-elements-human-health-and-environment/trace-elements-in-the-human-milk

 

 1. Bioinorganics and Wound Healing; Benjamin Dalisson and Jake Barralet

DOI: 10.1002/adhm.20190076

https://doi.org/10.1002/adhm.20190076

 

 1. Nanoscaled pearl powder accelerates woundrepair and regeneration in vitro and in vivo; Xi Chen, Li-Hua Peng, Seng-Sing Chee, Ying-Hui Shan, Wen-Quan Liang &Jian-Qing Gao

Drug Development and Industrial Pharmacy Volume 45, 2019 - Issue 6

https://doi.org/10.1080/03639045.2019.1593436

 

 1. Personal communication; Li-Hua Peng, Ph.D., Associate Professor, College of Pharmaceutical Sciences Zhejiang University
 2. How Breastfeeding Protects Babies, Immunology of Human Milk; Lars A Hansson

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »