Medela Freestyle Flex kolf review

Medela Freestyle Flex kolf review

Met de introductie van de nieuwe Medela Freestyle Flex kolf wordt het weer een heel stuk makkelijker voor moeders om moedermelk te kolven voor hun baby wanneer ze niet aan de borst kunnen voeden. De Medela Freestyle Flex borstkolf is handzaam, makkelijk in gebruik, moderner in uitvoering, te koppelen aan de MyMedela App en de Flex kolfset genereert meer melk dan de oude Medela kolfset.

We deden een wedstrijdje op onze Moedermelk Netwerk FB pagina en vroegen moeders wat zij denken wat er nu precies verbeterd is aan de Freestyle Flex kolf en kolfsets. Dit waren de antwoorden (én correcties van het MoM&e team). Uiteraard laten we je in deze blog ook weten of je jouw oude Freestyle kunt ombouwen met de nieuwe Flex kolfset. Here we go!

Freestyle Flex

Medela Freestyle Flex heeft een ander nieuwer model/ mooier model:

Zeker WAAR!

Het oude druktoetsen display heeft het veld moeten ruimen en is nu vervangen door een prachtig touchscreen. Het is duidelijk meer lees- en bedienbaar en ook goed schoon te maken. De oude Freestyle motor had een rubberachtige laag en werd snel viezig. De aan- en uitknop van de motor zit aan de zijkant; je hoeft dus niet bang te zijn dat je kolf in je tas ineens aangaat.

 

Veel moeders antwoordden dat de motor kleiner, compacter, smaller en een stuk lichter is.

NIET Waar.

Met 300 gram is de Freestyle Flex kolf niet zwaar om mee te nemen. Opvallend is wel dat de oude Freestyle motor minder weegt met 264 gram. Dit antwoord was dus fout! De motor lijkt compact door de mooie slanke uitvoering maar meet eigenlijk bijna hetzelfde: Flex = 14 x 7 x 5cm en de oude Freestyle meet om en nabij hetzelfde met 12 x 9 x 6cm.

Je krijgt er nog steeds een schoudertas en koeltas met 2 extra flessen plus voorgevormd koelelement bij.

 

GOED: Helemaal nieuw en supertof is de connectie met de MyMedela app. Je krijgt advies over borstvoeding, tijdens dieet, keizersnede, je ziekenhuistas inpakken, het op gang komen van de melkproductie, pijnlijke tepels en bijvoorbeeld medicijngebruik. Je kunt zelfs via de app een vraag stellen aan de Medela Lactatiekundige of linea recta doorverbonden worden naar een Medela winkel.

 

My Medela App 7My Medela App 5

My Medela App 2

 

Nog meer mogelijkheden die je kunt invoeren in de Medela App:

-Hoeveel tijd je aan een borstvoedingsessie per borst hebt besteedt en hoe vaak per 24u (zelf invoeren)

-Hoeveel tijd je aan een kolfsessie hebt besteedt en hoe vaak per 24u. Kolfsessies worden automatisch opgeslagen en gepaird met je app! Héél handig. (hoeveelheden natuurlijk zelf invoeren)

-Heb je alleen moedermelk, een mix of kunstvoeding hebt gegeven per sessie. (zelf invoeren)

-Hoeveel luiers ‘klein, groot of allebei’ baby heeft gehad per 24u. (zelf invoeren)

-Hoeveel baby slaapt, wat het gewicht en lengte is en het dagoverzicht plus statistieken. (zelf invoeren).

 

Ondanks antwoorden in een 'algemene' app zien we vaak dat moeders toch extra vragen hebben die specifiek gericht zijn op de situatie van moeder en baby. Heb je specifieke vragen over jouw eigen situatie? Ga dan naar:

Borstvoeding Vraag een Lactatiekundige (alleen advies van n lactatiekundige ibclc)

Borstvoedingsforum (moedergroep met opgeleide moderators)

La Leche League (moedergroep met opgeleide moderators)

 

GOED: De nieuwe Medela Flex connector is van binnen aangepast met een ‘overloopbeveilging’. Bij goed gebruik kan je zelfs lekker achterover leunen. Het rubberen membraan heeft een stuk minder beweging om melk, vocht of lucht met pathogenen door te laten. De connector klikt makkelijker in- en uit elkaar. Sommige moeders hadden voorheen klachten dat het membraan niet goed vacuüm trok ondanks secuur vetvrij maken. Of het materiaal van de membranen is aangepast, is nog moeilijk te zeggen. We laten het je zo snel mogelijk weten.

MedelaFlex kolven hebben met de nieuwe overloopbeveiliging een ‘gesloten systeem’.

 

GOED: een ander ding wat de Freestyle Flex heel interessant maakt is de ‘startvertraging’. Wanneer je geen handsfree kolfBH gebruikt maar écht met twee handjes kolft dan is het toch lastig om de knopjes in te drukken… Tijdens dubbelzijdig kolven lijkt het toch altijd dat je handen tekort komt.

Met de Medela Flex startvertaging druk je op t knopje, plaats de schilden en daarná gaat de kolf pas aan de gang.

Heeft Medela Freestyle Flex verder nog méér standen? Nee; de 9 toeschietreflex en afkolfmodus standen zijn meer dan voldoende om te personaliseren en zijn niet veranderd.

 

Stiller geluid = GOED:

Zoals veel kolven is Medela Freestyle Flex een ‘membraan’- kolf. Dit membraan moet dus flink wat keer op en neer gaan om één zuigbeweging te creëren. De trilling zorgt voor een bepaald geluid.

Opvallend is dat de nieuwe Freestyle Flex veel stiller is dan haar oudere zusje. Waarschijnlijk hoor je haar niet eens wanneer de motor in een tas geplaatst wordt.

Sommige moeders voelen die trillende beweging van het membraan in de motor ook door hun borst heen tijdens kolfsessies. Wanneer je het geluid of gevoel niet fijn vindt dan kies je liever voor een ander merk kolf met een zuiger (zoals Ardo, Ameda, Horigen Creature of Lansinoh 2in1)

 

Minder onderdelen en minder onderhoud = FOUT:

De Medela Flex kolfset heeft niet minder onderdelen. Ze zijn wel méér ergonomisch gestroomd en passen mooier in elkaar. Let op dat het rubberen membraan in het midden van de connector goed onderhoud nodig heeft. Wanneer het membraan vettig is zal het minder goed vacuüm maken maar dat geldt voor alle merken kolven. Dat Medela Flex onderdelen minder onderhoud nodig hebben is dus ook niet waar.

De connectors van de Y slang passen mooier en beter in elkaar wat minder vacuümverlies tot gevolg heeft. Het schoonmaken van een Y slang blijft een lastig karwei omdat de slangen niet goed droog zijn te slaan.

Steriliseer je onderdelen na het wassen altijd met een scheut huishoudazijn erbij. Het ontvet goed en zorgt ervoor dat je geen lelijke kalkdruppels op je onderdelen blijft zien.

fit flex connector freestyle - swing maxi oude connector

 

FOUT: De Medela Freestyle Flex kolf is ansich niet handsfree. Je zult nog steeds een handsfree kolfBH nodig hebben om de schilden in op te hangen zodat je de handen vrij hebt om knopjes te bedienen, borstcompressie toe te passen of gewoon door te gaan met een tijdschrift lezen, je mobiel te bedienen of te koken. Doordat de connector en schilden uit elkaar te halen zijn is de Flex kolfset geschikt voor ALLE handsfree kolfBH’s.

 

Noa Handsfree kolfBH The Dairy Fairy Easy Expression kolfBH Medela
Pump Ease handsfree kolfBH designs Noa Handsfree kolfBH The Dairy Fairy

 

Overigens heeft de Freestyle flex geen clip meer om aan je broekzak of riem te hangen maar wel een strap voor om de pols. Ons advies? Koop een Fanny pack/heuptasje en n handsfree kolfBH zodat kolven gaat in één moeite dóór gaat!

 

GOED: geen netstroom nodig (batterij)

Freestyle Flex heeft nog steeds een oplaadbare lithium accu en is opgeladen goed voor 8 kolfsessies.

De accu van Freestyle Flex is ingebouwd en niet te vervangen zoals bij de oude Freestyle variant dus let er op dat je de motor niet de hele nacht aan de stekker hangt om op te laden. Het vermoeit de accu en zorgt voor een kortere levensduur. Je kunt de accu binnen 2 uur laden dus trek die stekker eruit voordat je gaat slapen! Overigens geeft de display aan hoe vol je batterij zit: No worries!

 

Wel zo bij de tijd is de Medela Freestyle Flex USB aansluiting; de meeste apparaten hebben tegenwoordig een USB aansluiting om op te laden zodat je niet voor alles een andere stekker nodig hebt. Overigens is het door de EU verboden om overal een andere USB aansluiting voor te hebben. De wet vereist dat er een universele oplader gebruikt wordt. De motivatie is dat e-waste erdoor wordt verminderd en dat kosten voor eindgebruikers lager zullen uitvallen. Medela Freestyle Flex heeft een USB C stekker die volgens experts de norm zal gaan worden.

 

 

FOUT: Dan werd nog door stemmers aangegeven dat de Medela Flex borstschilden flexibel zijn.

Onder flexibel wordt door ons woordenboek verstaan dat 'flexibel' een vermogen heeft om = gebogen te worden

 

Ondanks het feit dat het nieuwe Flex borstschild een silicone rand heeft en een luchtdichte verbinding maakt tussen het schild en de huid van de borst is het schild nog steeds van hard polypropyleen wat geen enkele kant in beweegt. Het Medela Flex schild kan géén compressie geven.

De ovale vorm van het schild maakt het wel weer mogelijk om een goede aansluiting op de borst te vinden; iets wat je met een rond schild nooit kunt bereiken omdat de vorm en aansluiting bij een rond schild altijd hetzelfde blijft bij plaatsing op een borst.

Medela Fit Flex schilden

GOED:

dat er 2 maten borstschilden bij zitten i.p.v. 1

Standaard werden alleen 24mm borstschilden geleverd maar in de nieuwe Flex verpakkingen heeft Medela goed geluisterd naar de consument! Een van de meest verkochte maat schilden was al jaren 21mm. Gelukkig zit maat 21mm én 24mm nu standaard extra  in een Medela kolf verpakking zodat je niet terug naar de winkel hoeft en meteen kunt doorgaan.

 

Let op wanneer je alleen nieuwe Medela  FLEX of Personal Fit PLUS schilden koopt:

FLEX schilden hebben een afsluitende rand voor een beter vacuum en ovale vorm voor flexibele plaatsing op de borst.

PF PLUS schilden hebben geen afsluitende rand maar zijn wel ovaal van vorm (standaard geleverd bij de Symphony set).

Medela Fit Flex vs Medela Fit Plus

EHMMM: ‘Halveert de kolftijd / 11% méér melk

De uitspraak 11% meer melk is een moeilijke uitspraak voor klanten. De bewering 11% méér melk spreekt een moeder natuurlijk heel erg aan want zij wil het beste voor haar baby. Elke moeder wil zeker zijn dat zij genoeg gekolfde melk op voorraad heeft voor baby wanneer ze niet live kan voeden.

De belangrijkste vraag is: 11% meer melk in vergelijk met wat of welke kolf of schild?

 

In dit geval vergelijkt Medela het nieuwe Flex schild met hun oude schild of andere harde plastic schilden die een hoek van 90 graden hebben. Het oude schild heeft een scherpere hoek naar de tunnel dan het nieuwe Flex schild. De minder scherpe overgang is overigens niet nieuw; andere fabrikanten gebruikten deze al langer (w.o.: Beldico, Nuby en Horigen). De minder scherpe hoek geeft méér comfort, minder irritatie en dus een betere instandhouding van het oxytocine hormoon wat de melk doet stromen.

Openingshoek tunnel naar borstschild - tunnelmaat

 

Dan nog heeft het nieuwe Flex schild een flexibele rand rond het schild. Met harde schilden zie je vaak dat moeders het schild diep in de borst drukken om een goede aansluiting te vinden. Met de flexibele rand van het Flex schild is dit niet meer nodig omdat het beter aansluit.

Ook deze vernieuwing is niet nieuw; ook Lansinoh en Kitett gebruiken een afdichtende rand. De zachte rand zorgt niet alleen voor het gevoel van méér comfort maar heeft ook een doel: het reguleren van de temperatuur.

medela fit flex vs lansinoh en kitett

van links naar rechts: Kitett, Medela, Lansinoh.

 

Uit een door Medela gesponsord onderzoek blijkt dat wanneer de tepel en tepelhof met 1 graad verwarmd wordt je 10 ml. meer moedermelk kunt kolven.

temperatuur tepel meer melk kolven

 

Lucht is de slechtste warmtegeleider ooit. Bij een te groot en niet goed afsluitend schild circuleert er veel lucht. Er werd al eerder onderzoek gedaan naar het verwarmen van het borstschild door onderzoekers die gesponsord werden door Medela.

In onderstaande grafiek zie je dat GOUD de allerbeste geleider is (Wie wil er geen GOUDEN borstschild want dat verdien je Sowieso!). Silicone geleidt ook redelijk goed en  in de grafiek blijken plastic polypropylene borstschilden niet heel erg goed de warmte te geleiden (rechtsboven).

De aanpassing met luchtdichte afdichtende rand van het Flex borstschild is een SUPER vooruitgang.

Onze mening: nog beter is een GEHEEL silicone borstschild.

thermische geleiding vaste stoffenGeen wonder dat je meer melk in een korte tijd kunt kolven door de verbeterde vorm en afdichting van de Medela Flex schilden in tegenstelling tot het oude Medela PersonalFit borstschild.

 

Een goede (silicone) luchtdichte afsluiting vindt je ook met:

  • silicone inlegjes (Avent of Libento)
  • geheel silicone tunnel en schilden (Nuby, Beaugen tepelkussens of Horigen)

 

Met een lactatiekundige vergoeding kan de aanschafprijs €265 zijn. Stuur ons een email met jouw gegevens of plan hier kolfconsult in om te proberen op onze praktijk.

Kijk op jouw ziektekostenverzekering na of je aanvullend bent voor een kolf- of kolfconsult en door wie je deze mag laten vergoeden. Op onze pagina Verzekering kan je zoeken of jouw verzekering een consult of een borstkolf vergoedt.

 

Wanneer je in het kraambed een Medela Symphony huurkolf hebt gebruikt, tevreden bent over de kolfset en deze om wilt bouwen naar een eigen kolf, ga dan naar de MoM&e Symphony ombouwset omschrijving.

 

Ben je enthousiast over de voordelen van de FLEX schilden en FLEX connectoren maar heb je een oude Freestyle?

Is jouw oude Freestyle te gebruiken met de nieuwe Freestyle Flex connectors?

Ondanks afbeeldingen die je op internet kunt vinden van de oude Freestyle versie met een nieuwe Flex kolfset, is het in Nederland, Belgie en Luxemburg niet mogelijk om een Freestyle FLEX slang  online of in een stenen winkel aan te schaffen. Jouw oude Freestyle slang past niet op de nieuwe Flex connectors.

medela freestyle connector welke slang

Je kunt wel een nieuwe Swing Maxi FLEX slang nemen en de slangnippel richting de Freestyle motor ombouwen met een oude Freestyle slangnippel zodat die in jouw oude Freestyle motor en op de Flex connectors past.

 

Past de Freestyle Flex slang op mijn oude Freestyle.

Freestyle Flex slangen passen niet op de oude Freestyle connectoren; Freestyle Flex slangen hebben andere slangadapters dan de oude Freestyle slangen. (zie bovenstaande afbeelding)

 

Tip: Klik hier om een Flex set op je oude model Freestyle te zetten

flex naar freestyle oud 

Passen Flex of Personal Fit PLUS borstschilden op mijn oude Freestyle connectors?

Nieuwe Flex schilden (met afsluitende rand) en Personal Fit PLUS schilden (zonder afsluitende rand) passen gewoon in de oude Freestyle connectors!

medela-connector-and-personalfit-fit-flex-fit-plus

 

Heb je correcties op dit artikel? Stuur ze naar: [email protected]

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »