Real Bubee ervaring

  • Geplaatst op
  • Door Chella Verhoeven LK ibclc
  • 0
Real Bubee ervaring

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de maat en pasvorm van de kolfschilden maken of breken een ‘goede’ borstkolf. De motor is vaak veel minder belangrijk. En… in veel gevallen is het zelfs mogelijk om een ander merk kolfset op je motor te plaatsen zodat de kolfset precies op de borst past en doet wat je van m verwacht. Vandaag een Real Bubee ervaring.

 

 

Waarom ik er opnieuw weer een blog aan wil wijden? Tijdens een ‘kolfconsult’ kom je wel eens wat tegen waar je haren recht van overeind gaan staan!

Één reden waarom je nergens 'borstkolfvergelijkingen' online tegenkomt is omdat een vergelijking onmogelijk is; geen enkele vrouw heeft dezelfde maat borsten, tepels, toeschietreflex en opslagcapaciteit. Wat voor de één n superkolf is, is dat voor de andere mama totaal niet… Het is én blijft natuurlijk gewoon een vacuumapparaat en daarom afhankelijk van bepaalde variabelen die fysiologisch erg verschillend zijn.

 

Terug naar dat kolfconsult van vanochtend. Moeder wilde advies omdat ze het idee had dat haar kolf niet voldoende melk uit de borsten haalde. Ze had de kolf nodig in verband met een dysmature baby die de productie niet zelfstandig kon aanzwengelen en bovendien kon ze op dit moment maar voeden met 1 borst. Die borst voelde niet leeg aan en het duurde allemaal heel erg lang voor de benodigde melk. De niet werkende (ooit geopereerde en bestraalde) borst leek wel op gang te komen tijdens de zwangerschap maar na de bevalling was de borst op stop gevallen.

 

De kolf was geadviseerd én aan de ouders verkocht door haar kraamverzorgster. Toen de tas open ging, schrok ik mezelf een hoedje. Uit de tas kwam een dubbelzijdige Real Bubee. Deze kolf is recht uit de doos niet geschikt om de melkproductie op gang te krijgen!

Redenen? Real Bubee heeft maar 1 maat borstschild en het kolfritme is niet hoog genoeg om een melkproductie op te voeren.

 

Heb ik als lactatiekundige ibclc iets tegen Real Bubee of iets dergelijks? Absoluut niet als de schilden passen. Met een Real Bubee motor is niets mis. Enkelzijdig is het vacuüm aan de hoge kant maar niets wat een plus of min knopje niet kan verhelpen. Dubbelzijdig maakt de motor voldoende vacuüm om 2 kolfsetjes aan te sturen. Wat is dan wel het probleem?

Die kolfset dus en het aantal zuigingen per minuut…

 

De vorm van de Real Bubee kolfschilden is nagebootst op de Philips Avent Comfort schilden. De Comfort schilden zijn van hard polypropyleen en hebben een zachte silicone inleg. Zonder het silicone inlegje is het schild door 9 van de 10 moeders niet te gebruiken; de tunnel is véél te wijd (ongeveer 27mm terwijl de meeste moeders 24mm of kleiner moeten) en de tunnel is ook nog eens een stuk te kort zodat je bij een half lege borst met je tepel tegen het uiteinde van de tunnel botst = pijn en/of minder melk.

 

borstchild avent comfort en real bubee

 

Real Bubee/Youha en andere merknamen mochten vanwege patent het ‘Comfort’ schild niet gebruiken en hebben daarna een aanpassing gemaakt. De vorm van de schilden bleef gelijk en het visuele effect van het silicone inlegje werd in het PP plastic geprint. Ziet er geloofwaardig uit maar de pasvorm is bij een niet gestuwde borst meestal erg slecht.

 

Waarom het schild bij een gestuwde borst wel past, hoor ik je denken? De huid van een gestuwde borst is zo strak dat die geen ruimte heeft en bijna niet rekbaar is. De huid van een niet gestuwde en/of lege borst is een stuk meer rekbaar zodat die heel makkelijk de tunnel van het borstschild in kan schuiven. Iets wat bij 27mm uiteraard een groter probleem is dan bij een schild van 24mm of kleiner. Gevolg? Het tepelhof schuift erg ver in de tunnel van het borstschild = slechte pasvorm = minder stimulatie en lediging van de borst met als gevolg véél minder melk.

 

Ik ga er altijd van uit dat professionals in geboortezorg bekend zijn met de basiskennis van borstvoeding en het op gang brengen van melkproductie maar vandaag is weer gebleken dat bijscholingen niet altijd het gewenste effect hebben terwijl ouders er wel vanuit gaan dat hun zorgverlener bij de tijd is… en niet alleen denkt aan hun portemonnee.

 

Doorsnede tepel voor tepelmaat borstkolf

 

Dus:

  • Gebruik een tepelmeter of meetlint om de doorsnede van de tepel op te meten in millimeters (reken het tepelhof niet mee).
  • Tel daarbij 2 a 3mm bij op om tot een juiste maat in millimeters te komen.
  • Huur of koop een kolf waar je een passend borstschild op kunt zetten.
  • Om de melkproductie op gang te brengen, gebruik je een kolf die zéker 100 cycli per minuut (zuigbewegingen) kan. Lees de gebruiksaanwijzing.
  • Wanneer de melkproductie al op gang is dan is het aantal zuigbewegingen per minuut niet meer zo belangrijk. De maat van het borstschild is altijd belangrijk.
  • De maat van het borstschild kan naar verloop van tijd veranderen.
  • Het is mogelijk dat de ene of de andere borst een andere maat schild nodig heeft.

 

EXTRA TIP: Check bij vergelijkingssites of dat de schrijver/schrijfster van het artikel een lactatiekundige achtergrond heeft (en dus verstand van kolven) en geen dubieuze verhouding heeft met merken of bedrijven = eenzijdige informatie. Check jouw zorgverzekering of je vergoeding krijgt voor een borstkolf en welke winkels/zorgverleners zij vergoeden.

 

Wanneer je zeker wilt zijn van jouw kolfhuur of -aankoop dan plan je een kolfconsult in bij een lactatiekundige ibclc. Zet jouw moedermelkproductie niet op het spel door aanschaf van een verkeerd product want jouw kindje is afhankelijk van jouw moedermelk als voedsel en bescherming.

 

Alle beschikbare lactatiekundigen in jouw regio vind je via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Om bij ons (in Brabant) een kolfconsult in te plannen ga je naar onze agenda.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »