Nurture Goods borstkolf: ‘Goede’ koop of Goedkoop?

Nurture Goods borstkolf: ‘Goede’ koop of Goedkoop?

Een hele populaire borstkolf die veel moeders tegenwoordig hebben is de Nurture Goods kolf via Bol. De omschrijving op de aankooppagina belooft veel goeds. Mooi design en een goede prijs zou je denken. Maar is dat ook zo?
Een andere naam voor deze borstkolf is Koalaa.

MoM&e zocht het voor je uit!

Op het eerste gezicht ziet de Nurture Goods / Koalaa borstkolf er goed uit:

√ Het bedieningsscherm is overzichtelijk en via een touchscreen te bedienen.

√ De kolfmotor is erg stil, niet zwaar, heeft een klein formaat, werkt op accu en is oplaadbaar.

√ De kolfmotor heeft een 2 fasen technologie en bij de 2.0 variant kan je zelfs n 3e fase kiezen wanneer de borst bijna leeg is.

De eerste fase is een snelle toeschietreflex modus om de melk te laten stromen.

De tweede fase is een afkolfmodus (schakelt automatisch over na 2 minuten).

In de derde fase stimuleert de motor een aantal keer voordat die een afkolfbeweging maakt.

 

De Nurture Goods / Koalaa kolf zou een geheugenfunctie hebben maar we hebben alleen een ‘baby-snottebellen-verwijderaar kunnen ontdekken op het bedieningsscherm van de 2.0 kolf. Na het uitzetten van de kolf en weer opstarten, begint de motor gewoon op de fabrieksinstelling en heeft die niets onthouden.

 

Nurture Goods / Koalaa beweert dat de kolf de nieuwste technologie gebruikt. Als lactatiekundige ibclc ben ik dan ook zeer verbaasd dat zowel de 1.0 als de 2.0 kolf een ‘wisselpomp’ is. Een wisselpomp kolft eerst één kant en daarna de tweede kant. Borsten worden dus om en om gestimuleerd/gekolfd. Een wisselpomp is géén nieuwe techniek maar juist een oude die eigenlijk niet meer gebruikt wordt.

Nuture Goods / Koalaa beweert dus dat je dubbelzijdig kunt kolven met hun beide uitvoeringen maar eigenlijk kolf je de borsten dus om de beurt. Eerst trekt de motor het vacuüm voor een borst aan en de volgende zuiging trekt het vacuüm voor de andere borst aan.

 

 

 

 

Het nut van borsten TEGELIJKERTIJD dubbelzijdig kolven (en waarom we dus ook geen wisselpompen meer gebruiken) wordt goed uitgelegd door Danielle Prime die veel onderzoek doet naar borstkolven en het kolven van moedermelk (voor oa Medela):

 

Quote: “Dubbel kolven is niet alleen sneller, maar het is ook effectiever voor het verwijderen van melk. Het stimuleert de extra melkafgifte. Het resulteert in 18 procent meer melkvolume dat wordt gekolfd gedurende 15 minuten. Daarom wordt er meer melk met een hoger vetgehalte verwijderd, wat leidt tot een betere afvoer van de borst en melk met een hogere calorische waarde."

(klik op de afbeelding om de pdf te openen)

 

 

 

Het leegkolven van de borsten valt of staat met het hebben van een ‘toeschietreflex’. Wanneer er geen TSR is en dus geen melkstroom, kan je geen melk kolven. De TSR wordt onderhouden door een bepaald vacuüm en snelheid. Sommige moeders hebben meer kracht nodig dan anderen om hun melk te laten blijven stromen.

 

De Nurture Goods / Koalaa borstkolf is in vacuüm bij te stellen; je kunt met de pijltjestoets met meer of minder kracht kolven.

So Far, so Good(s) zou je denken…maar hier zit precies het grote probleem!

Bij de Nurture Goods / Koalaa kolf gaat de snelheid waarmee de motor pompt lager lopen naar mate je het vacuüm opvoert. Niet alleen gaat de motor langzamer kolven maar verdeelt die dat ook nog eens over 2 borsten! Niet erg handig wanneer je de melkstroom aan de gang wilt houden.

 

Geschrokken van de metingen:

Tijdens onze test gebruikte we de Nurture Goods / Koalaa kolf 2.0 op de het hoogste vacuümstand (9) en de allersnelste cyclus in de toeschietreflex- en afkolfmodus in de dubbelzijdige stand.

De 1.0 borstkolf heeft iets andere cycli op de doos staan. Bij dubbelzijdig gebruik deel je de cylci door 2 om te weten hoeveel die per borst stimuleert.

Ter vergelijk: serieuze kolfmotoren stimuleren in de TSR-modus elke tepel/borst tegelijkertijd ergens tussen de 100 en 120 keer per minuut en in de afkolfmodus stimuleert ze elke tepel/borst tegelijkertijd tot 60 keer per minuut. Je hebt deze instellingen nodig om de melkstroom op gang te houden en zo leeg mogelijk te kolven!

 

Nurture Goods 2.0 kolf:

TSR: de snelheid is 88 x per minuut op stand 9.

Wanneer je dit verdeelt over twee borsten omdat de pomp de borsten om en om kolft dan wordt tepel/borst 1 maar 44 keer per minuut gestimuleerd en tepel/borst 2 ook maar 44 keer.

De bedoeling is echter dat de tepel 88 x (het dubbele dus) gestimuleerd wordt om de hormoonspiegels omhoog te krijgen en de melk te laten stromen. Bij enkelzijdig gebruik zou bovenstaande meting redelijk zijn geweest.

 

Afkolfmodus: Tijdens onze meting testten we 3 verschillende vacuüminstellingen en telden het aantal zuigingen per minuut. We gebruikten nu ook de snelste cyclusinstelling:

 

Op stand 1 (snel) kolft de motor 88 keer per minuut. Bij dubbelzijdig gebruik, worden het aantal zuigingen over 2 borsten verdeeld en stimuleert de pomp elke borst 44 keer per minuut.

Op stand 5 (snel) kolft de motor 60 keer per minuut. Wanneer je de wisselpomp hebt aanstaan (dus dubbelzijdig denkt te kolven) wordt tepel/borst 1 maar 30 keer per minuut gestimuleerd en tepel/borst 2 ook.

Op stand 9 (snel) is het nog erger: elke tepel/borst wordt per minuut maar 14 keer gestimuleerd!

 

Ondanks het feit dat de afkolfset weinig onderdelen heeft en makkelijk in elkaar te zetten is, moet erbij opgemerkt worden dat het Nurture Goods / Koalaa borstschild aan de connector vast zit. Je kunt dus alleen handsfree kolfBH’s gebruiken met een sleuf om het schild te plaatsen. KolfBH’s met een rond gat zijn te klein om het schild doorheen te halen.

Verder heeft de silicone inleg een standaardmaat van 21mm. Wanneer je een grotere maat dan 21 nodig hebt, kan je alleen de inleg verwijderen en ben je genoodzaakt met het harde polypropyleen schild te kolven.

 

Onze mening is dat de Nurture Goods borstkolf er veelbelovend en als een ‘Goede Koop’ uitziet maar helaas de verwachting als serieuze borstkolf niet waarmaakt. De MoM&e BorstkolfWinkel raad je aan de Nurture Goods / Koalaa borstkolf niet te gebruiken.

Goedkoop is uiteindelijk Duurkoop: speel niet met het eten van je baby of met je melkproductie.

 

 

Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression

Danielle K Prime  1 , Catherine P Garbin, Peter E Hartmann, Jacqueline C Kent

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »