Elvie vs Youha The INs review

Elvie vs Youha The INs review

Een draadloze, draagbare én handsfree borstkolf? De Elvie en Youha The INs review.

In een tijd waarin we connected zijn met de hele wereld, zelfrijdende auto’s hebben en met UVC licht hele ruimtes kunnen desinfecteren is het toch gek dat de meeste borstkolven vrouwonvriendelijk zijn. Om moedermelk te kunnen afkolven moet je vaak allerlei constructies verzinnen om discreet te zijn, tegelijkertijd afleiding te zoeken en het hele proces ook nog eens stressloos laten verlopen omdat het anders niet in je tijdsschema past. Uiteraard willen we allemaal baby aan de borst voeden maar soms zit er dat gewoon niet in.

Tijd voor innovatie! Borstvoedende moeders willen het liefst een kolf die handsfree is, waarmee je mobiel bent en niet aan het stopcontact hangt, zonder draden of slangen en uiteraard weinig onderdelen zodat er geen melk en tijd verloren gaat.

Elvie en Youha The INs zijn 2 merken borstkolven die voldoen aan bovenstaande criteria.

 

Wat zijn de grootste overeenkomsten en verschillen tussen Youha en Elvie. Werken ze allebei even goed gezien het grote prijsverschil?

Info over Youha The INs GEN2 vind je onderaan dit artikel.

 

Elvie vs Youa The INs review 1

 

Met gelijk de Elvie kolf als de Youha The INs kolf heb je meer bewegingsvrijheid.

Vrijheid is natuurlijk een relatief begrip. Ook met een kolf op accu die buiten je BH hangt kan je rondjes lopen. De vrijheid zit m meer in het feit dat je de kolf niet ziet zitten en niet ‘in de weg zit’ als je bijvoorbeeld de was opvouwt of achter de laptop zit.

 

Elvie vs Youha The INs review 2

 

Zowel de Elvie kolf als de Youha The Ins kolf passen in je BH. Je hoeft geen speciale kolfBH of constructie te maken om de kolfset te kunnen laten ‘hangen’. Je centreert de hub met kolfschild over de tepel in je BH-cup. Het makkelijkste is als je een rekbare bh-cup hebt. De kolf zal ervoor zorgen dat je meer ‘volume’ in je BH hebt. Elvie is redelijk onzichtbaar onder kleding en bij Youha steekt de motor iets boven de BH uit.

Elvie levert BHbandje-verlengers mee zodat je wat extra speling hebt qua pasvorm. De Elvie BHband verlengertjes zijn los te koop en passen natuurlijk ook als je een ander merk wearable gebruikt.

 

Oplaadbaar:

Beide kolven hebben een lithium batterij en zijn oplaadbaar. Je kunt Elvie 2 en half uur gebruiken wanneer de accu volledig geladen is. Het laden van de Elvie hub duurt ongeveer 2 uur. De Youha The INs accu is ook tussen de 2 en 3 uur te gebruiken en het duurt ongeveer twee en een half uur om een hub volledig te laden.

Let op dat een accu langzaam leegloopt wanneer je de kolf met lithium batterij niet in gebruik hebt. Verder is het belangrijk dat je een lithium batterij niet langer oplaadt dan nodig. Wanneer vol dient de accu van de stroom gehaald te worden. ’s-Nachts dus NIET aan de stekker!

 

Pasvorm schilden:

Elvie biedt in haar pakket 2 maten schilden: 24mm en 28mm. 21mm is los verkrijgbaar.

Youha The INs biedt in haar standaardpakket 24mm schilden. 28mm is los verkrijgbaar en met silicone schildverkleiners van Maymom of Youha kan je verkleiner naar respectievelijk: 22, 21, 19, 18 of 17mm.

Je kunt met Elvie of Youha The INs iets vooroverbuigen of wat oprapen. Je kunt NIET achteroverleunen of gaan liggen. Het liefst blijf je zo rechtop mogelijk.

Het Elvie schild is gemaakt van een vrij vlak gevormd hard PPSU. Het Youha The INs schild is gemaakt van silicone. Wanneer je een flink gevulde borst hebt, zal silicone in tegenstelling tot plastic een beter vacuüm vormen.

Zoals bij elk ander soort borstkolf is de pasvorm van de borstschilden cruciaal om voldoende melk te kunnen kolven!

 

Vacuüm/kracht:

Over vacuüm gesproken: slechte zuigkracht wordt meestal veroorzaakt door slecht passende borstschilden. Je zou soms denken dat n kolf een slechte zuigkracht heeft maar niets in minder waar. Wanneer je bij de kolf een goed passend schild hebt dan kan de pomp goed haar (voorgeprogrammeerde) werk doen. Met niet passende schilden creëer je een slecht 'ervaren' vacuüm.

Niet passende borstschilden zorgen voor een slecht vacuüm en dus minder melkopbrengst. (Ga hier naar een instructie om de tepelmaat op te nemen).

Een klein vergelijk tussen de Medela Symphony ziekenhuis kolf, Elvie en Youha The INs:

 

 

Vacuüm

Cycli per minuut

Medela Symphony

50-250mmHg

54-120

Medela Freestyle Flex

45-245mmHg

45-111

Elvie

40-220mmHg

30-80

Youha The INs

60-270mmHg

48-110

 

Vind je het heel erg zwaar om met een Symphony of Ardo ziekenhuis borstkolf de melkproductie op te voeren als je net bevallen bent? Als lactatiekundige ibclc raadt ik je aan om de Youha Th Ins elke 2 uur te gebruiken. De wearable kolf zorgt er voor dat je vaker (en korter) met véél effect kunt kolven om te melkproductie op te voeren. Zorg er wel voor dat je passende borstschilden hebt!

 

Onderdelen en gemak:

Zowel Elvie als Youha The INs zijn makkelijk schoon te maken en hebben weinig onderdelen.

 

 • Elvie: fles, ventiel, schild, vacuumdiafragma.
 • Youha The INs: cup, schild, ventiel, ventielbasis, vacuumdiafragma.

 

Alle onderdelen van beide modellen zijn uit te koken behalve het Elvie schild. Minimale verandering van het materiaal door hitte kan vacuumverlies veroorzaken!

Elvie heeft een 140ml fles en de Youha The INs cup kan 240ml opslaan.

Elvie is makkelijk neer te zetten, uit elkaar te halen en melk schenken na het kolven gaat soepel. Youha The INs heeft wat meer voorzichtigheid nodig om ervoor te zorgen dat je niet knoeit.

 

Geluid en maat:

Wanneer je onder de mensen bent en echt niet wilt dat mensen horen wat je aan het doen bent dan kies je het beste voor Elvie. Het geluid van Elvie klinkt een beetje als een luide hartslag. De Elvie motor is gestroomlijnd en valt niet erg op onder kleding. Mocht geluid van een stille motor je niet storen dan is Youha The INs een goede keuze. De Youha The INs is forser en steekt boven je shirt uit.

 

Bediening:

Youha The INs heeft aan de bovenzijde 3 tiptoetsen:

Met middelste AAN/UIT toets schakel je de motor aan, zet een pauze in of schakel je naar een andere modus (toeschietreflex, afkolven of 2in1), de linker en rechtertoets zijn voor meer of minder vacuüm.

Elvie heeft iets meer functies: op de motor kan je de kolf ook AAN/UIT zetten of het vacuum vermeerderen of verminderen maar je kunt ook je Elvie telefoonapp gebruiken om de kolfmotor te bedienen. Soms kan het wel handig zijn om niet in je BH te hoeven grijpen om de instellingen te hoeven veranderen.

Overigens stopt Elvie met kolven als het 140ml flesje vol zit. Soms dénkt de kolf dat je flesje vol zit als je iets vooroverbuigt. Je moet nu de Elvie kolf opnieuw opstarten.

 

App:

De Elvie kolf heeft een telefoon app die je kunt bedienen via Bluetooth. De app registreert ook meteen hoeveel melk je gekolfd hebt. Tijdens testen blijkt dat het niet erg nauwkeurig registreert en soms ook niet goed verbindt via Bluetooth.

 

 

Buiten alle mooie voordelen hierboven zijn er natuurlijk ook nadelen en veelgehoorde klachten:

Wil je graag horen van andere moeders hoe zij Elvie en Youha ervaren?

Ga dan naar onze besloten FB-groep: Kolven & Borstvoeding en gebruik de zoekfunctie.

 

Bij beide wearable kolven is een veelgehoorde klacht dat het moeilijk te zien is of het schild goed gecentreerd geplaatst is. Je kunt ook moeilijker zien hoeveel melk je gekolfd hebt.

 

Nadelen Elvie:

 

 • Batterij snel leeg ook bij niet gebruiken.
 • Geen tas of koelelementen bijgeleverd.
 • Onhandig schoonmaken en drogen (met name de kolf zelf, niet de losse onderdelen).
 • Prijs.
 • De app verbindt niet altijd goed.
 • Geen grotere flessen beschikbaar.
 • Kwetsbare onderdelen (Tritan schilden kunnen niet in heet water worden gesteriliseerd).
 • Borstschild kleinste maat nog los kopen terwijl de andere maten er wel bij zitten.
 • Lekkende schilden.
 • De hoeveelheid op de app klopt vaak niet.

 

Nadelen Youha The INs

 • Geluid.
 • Motor steekt boven shirt uit.
 • Melk lastig te schenken.
 • Ventiel vaak verwisselen.

 

Wil je Elvie of Youha testen bij ons? Dan mag je hier een afspraak inplannen.

PS: heb je al een kolf gekocht, wil je liever in cups verzamelen maar geen nieuwe kolfmotor kopen? Dat is mogelijk met de YouCups. Ga hier naar de YouCup productomschrijving.

 

Youha The INs

 

 

Bovenaan het artikel beloofde we je nog onze mening te geven over Youha The INs GEN2.

We waren blij verrast toen we het design van Youha The INs GEN2 zagen; heel mooi vormgegeven.

Nog steeds een flinke unit maar wel eentje in stijl.

De inkoopprijs was ook niet veel duurder en vergelijkbaar met de eerste INs dus lieten we er een komen om te testen.

Onze testpersoon vergeleek Youha The INS en met de GEN2.

 

Conclusie:

Youha The INs GEN2 heeft een lager vacuüm en een ander ritme dan de eerste variant.

De melk loopt niet goed door naar het reservoir en blijft achter het diafragma hangen (zie video).

We hebben besloten dat The INs GEN2 niet voldoet aan onze eisen om te verkopen aan moeders. The INs GEN2 kan je melkproductie in gevaar brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je aanvullingen voor dit artikel? Geef je kritiek door via: [email protected]

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »